Hoe werkt het?

FraGoChamp - kweek je eigen champignons!In de pot zit een champignoncompost. Deze voedingsbodem wordt in Nederland (CNC Moerdijk) gemaakt met de volgende ingrediënten: stro, kippen- en paardenmest, gips en veel water. Er worden verder geen chemicaliën gebruikt. Na het mengen van deze ingrediënten begint een fermentatieproces. Dit proces eindigt met het product dat “champignoncompost” wordt genoemd.

Het afdekken met dekaarde

Alleen in de doorgroeide compost kunnen zich geen champignons vormen. Daarvoor moet de compost afgedekt worden met een zogenaamde deklaag bestaande uit een mengsel van verschillende soorten turf en schuimaarde (een afvalproduct van de suikerindustrie). Deze deklaag noemen we dekaarde. De dekaarde is kritisch en moet vrij zijn van ziektekiemen, de juiste structuur hebben, een zuurgraad van pH 7,5 hebben en veel water vast kunnen houden. De bacteriën die in de dekaarde leven stimuleren het mycelium tot het vormen van de champignons. Zonder deze bacteriën worden er geen champignons gevormd, dus goede dekaarde is van het grootste belang bij de kweek van champignons.

Teeltadvies

  • Plaats de pot uit het direct zonlicht.
  • Zorg voor een tochtvrije ruimte.
  • Plaats de pot op kamer temperatuur (keuken)
  • Dagelijks goed op vocht spuiten met een nevelspuitje.
  • Plukken (draaien en trekken tegelijk) met wortel.
  • Na eerste oogst, goed op vocht sproeien met nevelspuitje.
  • Afhankelijk van de temperatuur, heb je na +/- 8 dagen een tweede oogst, idem voor derde oogst.